Ben jij die enthousiaste

Enterprise architect

32 - 36 uur

De Raad van State bevindt zich midden in een proces van veranderingen. Ontwikkelingen op het gebied van ICT, digitalisering en informatievoorziening volgen elkaar snel op. We bevinden ons in een transitietraject van professionalisering en vernieuwing van de informatievoorzieningsfunctie van een beheer- naar meer en meer een regie-organisatie. Daartoe is een veelheid aan projecten gestart zoals Informatieveiligheid en privacy, Kennisorganisatie en Project Raadsaam: één modern zaaksysteem.


Wat ga je doen

Als enterprise architect bij de Raad van State zorg je voor de kennis die nodig is om verantwoorde keuzes voor de organisatie te maken. Je toetst en denkt mee over oplossingen (i.c. ontwerpen) die vanuit projecten worden aangedragen. Jij bent verantwoordelijk voor het bewaken van de samenhang en bent ontwerper van de totale informatievoorziening. Jij vertaalt beleid (o.a. iVisie/iStrategie, wet- of regelgeving) naar enterprise architectuur. Daarnaast heb je ook een adviserende en constaterende rol bij projecten en andere trajecten en escaleer je bij risicovolle ontwerpen of risicovolle datacommunicatie. In deze functie heb je veel contact met ICT, collega architecten, de CISO’s en de FG’s, de archivaris en projectleiders en projectmedewerkers. Je legt verantwoording af aan het hoofd Stafafdeling IV.

Taken:

 • Je geeft vorm aan een organisatiebreed ontwerp van ICT-systemen en de samenhang daartussen met als uitgangspunten de businessdoelen van de organisatie en onderdelen daarvan (directies), de businessarchitectuur (het model van de organisatie en processen) en visie op ICT en IV ontwikkeling.
 • Je analyseert complexe vraagstukken in hun samenhang.
 • Je vertaalt functionele wensen naar bijvoorbeeld migratieplannen en andere ICT-oplossingen.
 • Je geeft architectuuradviezen op operationeel, tactisch en strategisch niveau.
 • Je zorgt voor verbinding, door het verenigen van tegenstrijdige eisen en functies door middel van oplossingen.
 • Je zorgt voor actuele documentatie op het gebied van enterprise-architectuur.
 • Je leest mee met plannen, ontwerpen, realisaties en architecturen van collega’s.
 • Je stemt af met de interne architectuurgroep.
 • Je stemt af met architecten van leveranciers en ketenpartners.

Ben jij dit?

Functie-eisen:

 • Je hebt een relevante afgeronde WO-opleiding dan wel WO-werk- en -denkniveau, bij voorkeur in de richting van informatica, business information technology of vergelijkbare opleiding;
 • Je hebt aantoonbare ervaring met Enterprise Architectuur (EA);
 • Je bent vaardig in het signaleren en analyseren van ontwikkelingen en problemen;
 • Je hebt ervaring met het inhoudelijk toelichten van bedrijfsvoeringsproducten, -diensten, -beleid, en -processen, nieuwe ideeën en concepten;
 • Je hebt uitstekende kennis van de Nederlandse taal in woord en geschrift;
 • Je hebt ervaring met complexe ICT-gerelateerde verandertrajecten;
 • Je bent bij voorkeur TOGAF gecertificeerd.

Competenties:

 • Je beschikt over goede analytische vaardigheden en je bent creatief in het bereiken van goede oplossingen;
 • Je beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel op bestuurs-/ directieniveau als op uitvoerend niveau;
 • Je kunt omgaan met weerstanden en tegengestelde belangen;
 • Je hebt een goed gevoel voor verhoudingen in een organisatie;
 • Je bent overtuigend, kunt goed plannen en organiseren en weet relaties te ontwikkelen en te onderhouden.

Voor een uitgebreid overzicht van het profiel zie: Senior Adviseur Bedrijfsvoering.

Dit is wie wij zijn

De Raad van State is onafhankelijk adviseur van regering en parlement over wetgeving en bestuur en is de hoogste algemene bestuursrechter van Nederland. Werken bij de Raad van State betekent betrokken zijn bij maatschappelijk relevante thema's, zoals milieu, ruimtelijke ordening, vreemdelingenzaken of onderwijs en werken in een organisatie die volop in beweging is. Bij de Raad van State werken circa 70 staatsraden en ruim 600 medewerkers waarvan zo’n 300 juristen.

Stafafdeling IV

De Stafafdeling IV valt onder de directie Bestuursondersteuning en bestaat uit drie werkgebieden: CIO-office, Business Informatie Management (BIM) en Projecten Vernieuwing Informatievoorziening (IV-projecten). Deze afdeling bestaat momenteel uit een kleine 25 medewerkers. Binnen het werkgebied CIO-office worden strategische en tactische taken binnen de IV functie van de Raad van State uitgevoerd.

Wat we onze collega’s aanbieden

Je komt te werken op een unieke werklocatie voor een werkgever met een bijzondere maatschappelijke opgave. Dit is een functie waarin je jezelf verder kunt ontwikkelen. Wij verzorgen opleidingen zodat je je werk professioneel kunt uitvoeren en zodat je kan groeien naar jouw doelen.

Wij werken hybride met elkaar. Dat betekent dat je afwisselend vanuit huis of kantoor kunt werken, afhankelijk van het soort werk dat je doet. Zo voorkom je onnodige reisbewegingen en kun je werk en privé goed combineren.

De Raad van State stelt zich tot doel gelijkheid, diversiteit en inclusie te bevorderen; dat zien wij graag weerspiegeld in onze teams.

De Raad van State biedt goede secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een openbaarvervoerkaart voor woon-werkverkeer, pensioenopbouw bij het ABP (de werkgever betaalt 70% van de premie) en een ruime vakantieregeling met optie tot het bijkopen van vakantie uren.

Het betreft een functie voor 32 tot 36 uur. Afhankelijk van opleiding en ervaring vindt inschaling plaats in schaal 12 (CAO Rijk) waaraan bij een 36-urige werkweek een salaris is verbonden van maximaal € 6.907,- bruto per maand. Maandelijks krijg je bij je brutosalaris een toeslag van 16,5% voor het Individueel Keuzebudget. Hierdoor kun je je arbeidsvoorwaardenpakket deels zelf samenstellen. De Raad van State biedt goede secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een openbaarvervoerkaart voor woon-werkverkeer.

Het betreft vooralsnog een arbeidsovereenkomst voor een jaar in verband met een detachering van de huidige enterprise architect.De procedure

Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met

tim_willemsen

Tim Willemsen

Hoofd Stafafdeling IV. Voor informatie over de functie.
janne_vd_veer

Janne van der Veer

P&O-adviseur. Voor informatie over de procedure.

Je sollicitatie met cv kun je, onder vermelding van vacaturenummer PO-2024-41 en t.a.v. Janne van der Veer, mailen naar:

vacatures@raadvanstate.nl

Je kunt op deze functie solliciteren tot en met 21 juli 2024.

Bijzonderheden

Om een nog beter (of aanvullend) beeld van ervaring, kennis en competenties te verkrijgen in de wervingsprocedure kan het zijn dat we openbare informatie van je op LinkedIn raadplegen. Als je dat wilt, kun je het profiel afschermen voor personen die geen connectie van je zijn op LinkedIn.

De Raad van State stelt zich tot doel gelijkheid, diversiteit en inclusie te bevorderen; dat zien wij graag weerspiegeld in onze teams.

We vragen tijdens de sollicitatieprocedure om twee referenties. Contact opnemen met één van de opgegeven referenties kan onderdeel zijn van de sollicitatieprocedure.

Je hebt bij jouw indiensttreding een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig.

In de selectieprocedure hebben herplaatsingskandidaten en verplichte VWNW-kandidaten binnen de Rijksoverheid een voorrangspositie. Mocht je tot één van deze doelgroepen behoren, dan word je verzocht de aanwijzingsbrief bij de sollicitatiebrief te voegen.

Wil je meer weten over de Raad van State? Neem dan een kijkje op de website van de Raad van State: www.raadvanstate.nl.

Acquisitie stellen we niet op prijs. Delen is prima; doorplaatsen van de advertentie niet.