Wetgevingsadviseur voor klimaat en energie
Wij zoeken een enthousiaste collega die graag adviseert over het klimaat- en energiebeleid en de uitdagingen die dat beleid meebrengt. Heb jij kennis van en affiniteit met deze terreinen of andere gereguleerde sectoren? Ben je bijvoorbeeld als beleidsadviseur of jurist bij de overheid of juist in de sector zelf actief? Zet jij graag je tanden in complexe vraagstukken en weet je de dilemma’s voor beleid en wetgeving op het gebied van klimaat en energie helder in beeld te brengen? Kun je goed schakelen met ministeries en andere betrokken organisaties? Dan is de directie Advisering van de Raad van State op zoek naar jou!
Wat ga je doen
De Afdeling advisering toetst de voortgang van het klimaatbeleid van de regering, mede in het licht van de Europese beleidsontwikkelingen op het gebied van klimaat en energie. Als wetgevingsadviseur draag je bij aan de totstandkoming van de adviezen die de Afdeling daarover jaarlijks opstelt. Je onderhoudt contacten met het betrokken ministeries en andere bij het klimaat betrokken (overheids)organisaties. Je maakt deel uit van het klimaatteam binnen de directie advisering en werkt nauw samen met de leden van de Afdeling advisering. Daarnaast ben je ook betrokken bij de voorbereiding van wetgevingsadviezen, in het bijzonder op het terrein van klimaat en energie. Maar je kunt ook betrokken worden bij andere dossiers, zoals op het terrein van landbouw, vervoer of digitalisering.
Over de Raad van State
De Raad van State is onafhankelijk adviseur van regering en parlement over wetgeving en bestuur en is de hoogste algemene bestuursrechter van Nederland. Werken bij de Raad van State betekent betrokken zijn bij maatschappelijk relevante thema's, zoals milieu, ruimtelijke ordening, vreemdelingenzaken of onderwijs, en werken in een organisatie die volop in beweging is. Bij de Raad van State werken circa 70 staatsraden en een kleine 600 medewerkers.
Binnen de directie Advisering ondersteunen zo’n 30 wetgevingsadviseurs de vice-president en 17 staatraden van de Afdeling advisering (van het Koninkrijk). De directie is onderverdeeld in vier sectoren die onder aansturing van een sectorhoofd de conceptadviezen van ieder een aantal ministeries voorbereiden. De directie bestaat verder uit een directeur, een directiesecretaris en enkele staf-, administratieve- en secretariële medewerkers.
Lees meer over werken bij Advisering.
Ben jij dit?
Wij zoeken iemand die nieuwsgierig is, oog heeft voor de context en achtergronden van de problematiek en analyses en bevindingen goed op papier kan zetten. Daarnaast zoeken wij iemand die effectief is in het beheer van externe relaties en beschikt over een relevant netwerk. Je hebt daarnaast:
- een academische opleiding en affiniteit met wet- en regelgevingstrajecten;
- enkele jaren ervaring in een beleidsomgeving en met complexe vraagstukken, bij voorkeur rond klimaat en energie;
- een scherp analytisch en conceptueel vermogen en een uitstekende mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid;
- goede adviesvaardigheden met oog voor de bestuurlijke en beleidsmatige omgeving.
Wat we aanbieden
Naast het feit dat je voor een werkgever gaat werken die een unieke positie heeft binnen de rechtsstaat, is dit een functie waarin je jezelf vooral verder kunt ontwikkelen. Wij bieden ruime mogelijkheden om opleidingen te volgen, zowel gericht op je persoonlijke als je professionele ontwikkeling.
Wij werken hybride met elkaar, dat betekent dat je afwisselend vanuit huis of kantoor kan werken afhankelijk van het soort werk dat je doet. Zo voorkom je onnodige reisbewegingen en kun je werk en privé goed combineren.
Afhankelijk van opleiding en ervaring is aan deze functie een salaris verbonden van maximaal € 6.989,- bruto per maand bij een 36-urige werkweek (schaal 12/13, CAO Rijk). Maandelijks krijg je bij je brutosalaris een toeslag van 16,37% voor het Individueel Keuzebudget. Hierdoor kun je je arbeidsvoorwaardenpakket deels zelf samenstellen.
De Raad van State biedt goede secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een openbaarvervoerkaart voor woon-werkverkeer, pensioenopbouw bij het ABP (de werkgever betaalt 70% van de premie) en een ruime vakantieregeling met optie tot het bijkopen van vakantie-uren.
Je krijgt een tijdelijke overeenkomst voor twaalf maanden. Als je goed functioneert, volgt een overeenkomst voor onbepaalde tijd.
Als je al bij de Rijksoverheid werkt en een overeenkomst voor onbepaalde tijd hebt, dan wordt die overeenkomst voortgezet.
Interesse?
Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met:

Mr. Gijs van Midden
- Telefoon
- 06–50193790
- g.vanmidden@raadvanstate.nl
Je sollicitatie met je cv kun je, onder vermelding van vacaturenummer PO-2023-13, sturen ter attentie van Janne van der Veer naar:
Je kunt op deze functie solliciteren tot en met 9 april 2023. De selectiegesprekken vinden plaats in week 15 of 16.
Een assessment van de schrijfvaardigheden maakt onderdeel uit van de selectieprocedure.
Bijzonderheden
Om een nog beter (of aanvullend) beeld van ervaring, kennis en competenties te verkrijgen in de wervingsprocedure kan het zijn dat we openbare informatie van je op LinkedIn raadplegen. Als je dat wilt, kun je het profiel afschermen voor personen die geen connectie van je zijn op LinkedIn.
De Raad van State stelt zich tot doel gelijkheid, diversiteit en inclusie te bevorderen; dat zien wij graag weerspiegeld in onze teams.
We vragen tijdens de sollicitatieprocedure om twee referenties. Contact opnemen met één van de opgegeven referenties kan onderdeel zijn van de sollicitatieprocedure.
Je hebt ook bij jouw indiensttreding een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig, tenzij je al een arbeidsovereenkomst hebt bij de Rijksoverheid.
In de selectieprocedure hebben herplaatsingskandidaten en verplichte VWNW-kandidaten binnen de Rijksoverheid een voorrangspositie. Mocht je tot één van deze doelgroepen behoren, dan word je verzocht de aanwijzingsbrief bij de sollicitatiebrief te voegen.
Wil je meer weten over de Raad van State? Neem dan een kijkje op de website van de Raad van State: www.raadvanstate.nl.
Acquisitie stellen we niet op prijs. Delen is prima; doorplaatsen van de advertentie niet.