Werken bij Bestuurs­rechtspraak

De Afdeling bestuursrechtspraak is de hoogste, algemene bestuursrechter in Nederland. Zij doet uitspraken over geschillen tussen burgers en de overheid, maar ook over geschillen tussen overheden onderling. De directie Bestuursrechtspraak ondersteunt de Afdeling bestuursrechtspraak in al haar werkzaamheden. Er werken ongeveer 250 juristen bij deze directie.

Onze juristen in de directie Bestuursrechtspraak leiden we zelf op. Als jij je masterdiploma in de rechten op zak hebt, specialiseren wij jou in het bestuursrecht. Het maakt niet uit in welk rechtsgebied je jouw studie hebt afgerond. Je wordt ‘on-the-job’ intensief en op verschillende manieren begeleid. Een seniorjurist wordt jouw 'buddy' die je wegwijs maakt en bij wie jij terecht kunt met al jouw vragen. Deze ervaren collega's introduceren je in de wereld van het bestuursrecht. Je begint vanaf de eerste dag met je eigen zaken. Je dagelijkse werk bestaat uit het voorbereiden van de behandeling van bestuursrechtelijke geschillen. Dat doe je aan de hand van regelgeving, jurisprudentie en literatuur. Oplossingsgerichtheid is daarbij het sleutelwoord. Tijdens de zitting treed je op als griffier. Na afloop neem je deel aan de raadkamer, waar staatsraden beslissen over de afdoening van de zaak. Je adviseert hen hierbij en schrijft de conceptuitspraak.

Zittingszaal

Aan wat voor zaken werk je?

Je houdt je onder meer bezig met geschillen die betrekking hebben op ruimtelijke ordening, milieu, bouwrecht of het vreemdelingenrecht. Als jurist bij de directie Bestuursrechtspraak werk je voor één van de drie juridische kamers. De onderwerpen die hier langskomen, zijn zeer divers. Het kan gaan om grote infrastructurele projecten of om milieuvergunningen voor veehouderijen en fabrieken. Het kan gaan om dwangsommen vanwege geluids- of stankoverlast, maar ook om verblijfsvergunningen voor asielzoekers. In de kamer waar de hoger beroepszaken worden behandeld, is de diversiteit nog groter: bouwvergunningen, exploitatievergunningen, waterschapszaken, onderwijszaken, kapvergunningen en ga zo maar door. Je kunt zowel de grote, complexe zaken als kleine, wat eenvoudigere zaken, op je bord krijgen. Zeer afwisselend dus.

Jouw ontwikkeling is onze ambitie

Werken bij de Raad van State betekent verdieping; vakinhoudelijk, maar ook op persoonlijk vlak. Er is veel ruimte voor begeleiding, opleiding, cursussen en ontwikkeling. Het werk is uitdagend en afwisselend. Je juridische kennis pas je dagelijks toe bij maatschappelijke onderwerpen. Je krijgt de eerste jaren intensieve begeleiding om daarna zelfstandig te kunnen werken en stevig in je schoenen te staan. Dit doe je in een omgeving waar veel juridische kennis is. De directie Bestuursrechtspraak heeft een mooie mix van ervaren seniorjuristen en talentvolle starters. Deze juristen hebben allemaal hart voor hun vak, houden van inhoudelijke uitdagingen en verbreden graag hun kennis.

Zelfstandig werken

Na ongeveer drie jaar onder begeleiding van een seniorjurist te hebben gewerkt, kun je ambtenaar van staat worden. Dit betekent dat je zelfstandig aan (complexe) zaken werkt en conceptuitspraken schrijft. Je beschikt over gedegen analytische en methodische vaardigheden en je kunt je goed uiten op papier.

Nuria de Jong, jurist directie Bestuursrechtspraak

nuria_de_jong_portret
Bij de Raad ben je altijd bezig met maatschappelijk relevante zaken.

Carrièremogelijkheden

Wie de fijne kneepjes van het vak als jurist onder knie heeft, kijkt verder. De Raad biedt faciliteiten om je verder te kunnen ontwikkelen: tijd, middelen en cursussen. Je kunt je binnen de Raad verder specialiseren. Lijkt het je boeiend anderen te begeleiden in hun leerproces? Als seniorjurist begeleid je startende juristen. Hiervoor krijg je vaardigheidstrainingen, coachingscursussen en intervisiemogelijkheden. Beschik je over goede praktische (management)vaardigheden? Dan geven we je de kans die te ontplooien via een speciaal opleidingstraject. Dat kan op termijn leiden tot een functie als hoofd van een unit.

Naar een andere werkplek?

Het is belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. Detacheringen en stages bieden je deze mogelijkheid. Binnen de Raad zelf bestaat de mogelijkheid van detachering op een andere afdeling of een andere directie. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om tijdelijk extern gedetacheerd te worden bij bijvoorbeeld de Directie Juridische Zaken van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Doorgroeien naar de rechterlijke macht

Een logische vervolgstap op de functie als jurist bij de Raad van State is een functie binnen de rechterlijke macht. Je werkervaring bij de Raad komt dan goed van pas. Na zes jaar werkervaring als jurist bij de Raad kun je een functie bij de rechterlijke macht overwegen.

Kansrijk in de arbeidsmarkt

Juristen met werkervaring bij de Raad van State zijn gewild op de arbeidsmarkt vanwege hun kennisniveau en goede redactionele, methodische en analytische vaardigheden. De Raad staat bekend als een kennisintensieve organisatie met aandacht voor interne opleidingen. We vinden het belangrijk dat onze juristen zich constant blijven ontwikkelen, voor de Raad van State, maar vooral ook voor zichzelf.

Lees hier de brochure 'Droomstart van je juridische carrière' over werken bij de Raad van State als jurist Bestuursrechtspraak.