Het gebeurt aan jouw bureau als

Ervaren jurist omgevingsrecht

24 - 36 uur

Aan de slag met de Omgevingswet!

Op 1 januari 2024 is de stelselherziening van het omgevingsrecht een feit geworden. Met ingang van deze datum is de Omgevingswet in werking getreden. Veel regels over de fysieke leefomgeving (denk onder meer aan bouw-, milieu- en natuurrecht) zijn in deze wet samengebracht.

Ben jij als jurist ervaren in het behandelen van zaken in het omgevingsrecht? Vind je maatschappelijke relevantie en impact van je werk belangrijk? De Raad van State is op zoek naar ervaren juristen zoals jij, die zich in dit rechtsgebied verder willen ontwikkelen bij de hoogste algemene bestuursrechter van Nederland!


Wat ga je doen

Als jurist bij Bestuursrechtspraak werk je voor de Omgevingskamer. Binnen deze kamer behandel je een grote variëteit aan zaken. Verschillend van omvang en complexiteit, maar altijd met directe impact op de samenleving. Het resultaat van jouw inspanningen is daardoor direct merkbaar.
Wat je precies kunt verwachten? Jouw dagelijkse werk bestaat uit het voorbereiden van de behandeling van bestuursrechtelijke geschillen en het adviseren van staatsraden in deze zaken. Dat doe je aan de hand van regelgeving, jurisprudentie en literatuur. Op het moment van de daadwerkelijke zitting treed je op als griffier. Na afloop neem je deel aan de raadkamer, waar staatsraden beslissen over de afdoening van de zaak. Je draagt hieraan actief bij door de staatsraden te adviseren en daarna de conceptuitspraak te schrijven.

Als ervaren jurist schrijf je richtinggevende uitspraken en lever je een bijdrage aan verschillende projecten, zoals het opstellen van juridische handboeken. Je wordt in deze functie dus uitgedaagd om jouw analytische, redactionele en methodische vaardigheden verder te ontwikkelen. Uiteraard word je hierbij begeleid en gecoacht door een seniorjurist en volg je een ontwikkelpad met bijbehorende opleidingsfaciliteiten.

Ben jij dit?

Deze functie past goed bij je als je analytisch sterk bent en een passie hebt voor werken aan zaken met een maatschappelijke impact. In je werk laat je zien te beschikken over goede redactionele en methodische vaardigheden. Jouw werk doet er toe, maar je weet dat je samen met je collega’s tot de beste resultaten komt. Het teamverband stel je centraal en jouw kennis deel je met collega’s zodat zij van jou leren. Je weet snel goede (werk)relaties op te bouwen. Streven naar hoge kwaliteit zit in jouw DNA en je wilt graag, samen met ons, jouw ontwikkeling naar het volgende niveau tillen.

Dit is wat wij vragen:

 • Je hebt een studie rechtsgeleerdheid (bachelor én master) afgerond, een master staats- en bestuursrecht is een pré, maar geen vereiste;
 • Je beschikt over relevante aantoonbare werkervaring als jurist (waarbij je zelfstandig aan zaken hebt gewerkt);
 • Je hebt ruime ervaring met het werken met het omgevingsrecht of in de voorbereidingsfase van de nieuwe Omgevingswet;
 • Je hebt een goed analytisch vermogen en hebt dit aantoonbaar toegepast in je werkzaamheden;
 • Je hebt een uitstekende mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid;
 • Je weet zelfstandig je werk vorm te geven, de juiste prioriteiten te stellen en tot resultaten te komen;
 • Je bent zeer gemotiveerd om verder te investeren in zowel je eigen talenten als de verdere ontwikkeling van de Afdeling Bestuursrechtspraak.

Dit is wie wij zijn

De Raad van State is de hoogste algemene bestuursrechter in Nederland. We doen uitspraken over geschillen tussen burger en overheid of tussen overheden onderling (bijvoorbeeld een gemeente en een provincie). Daarnaast zijn wij onafhankelijk adviseur van regering en parlement over wetgeving en bestuur

Met een kleine 700 collega’s - van wie 237 juristen en 53 staatsraden die actief zijn voor de afdeling en directie Bestuursrechtspraak - bewaak je de kwaliteit van onze rechtsstaat en democratie, door staatsraden te ondersteunen in hun taak. Dit doe je voor zaken in het hier en nu, waarvan de directe impact op de samenleving vaak groot is. We bieden je een unieke kans om je professioneel verder te ontwikkelen en een positie om van te dromen.

Wat we onze collega’s aanbieden

Naast het feit dat je met de inhoud van je werk een directe maatschappelijke bijdrage levert, is dit een functie waarin je je ontwikkeling naar het volgende niveau kunt tillen. We ondersteunen je in deze persoonlijke groei middels een op jou afgestemd opleidingstraject. De Raad biedt faciliteiten om je verder te kunnen ontwikkelen: tijd, middelen en cursussen. Wij werken hybride met elkaar, hetgeen betekent dat je naast op kantoor ook thuis kan werken. Op deze manier kun je een balans vinden tussen werk en privé.

Je start met een tijdelijk contract van 1 jaar, bij verlenging wordt dit omgezet in een overeenkomst voor onbepaalde tijd.  Detachering is mogelijk als je al rijksambtenaar bent. Er is een informele werksfeer op kantoor. Naast het werk worden er onder andere door de personeelsvereniging maandelijks verschillende activiteiten georganiseerd.

Het is een functie in schaal 11 of 12 van de CAO Rijk. Inschaling vindt plaats op basis van het aantal jaren relevante werkervaring wat je hebt opgedaan. Verder geniet je van alle voordelen uit de CAO Rijk zoals een individueel keuzebudget van 16,37% van jouw bruto jaarsalaris en een volledige vergoeding van woon- werkverkeer met openbaar vervoer.

Voor een uitgebreid overzicht van de inschaling van deze functie zie: (senior) adviseur.


Hoe ziet jouw sollicitatieprocedure eruit?

Wil jij met ons werken op het allerhoogste juridisch niveau en een bijdrage leveren aan de rechtsstaat? Stuur ons dan je cv en een motivatiebrief toe. In je motivatiebrief lezen wij graag wat je motiveert om bij ons te solliciteren en hoe jouw ambitie en kennis aansluiten bij deze functie.

 • proces-bevestiging

  Bevestiging

  De ontvangst van je sollicitatie wordt binnen een paar werkdagen per mail bevestigd.

 • proces-kennismaking

  Kennismaking

  We laten binnen een week na de ontvangstbevestiging weten of we verder willen kennismaken.

 • proces-assessment

  Assessment

  Je mag op korte termijn, meestal binnen een week, online een schrijfopdracht maken.

 • proces-gesprek_1

  Gesprek

  Bij een positief beoordeelde opdracht ga jij een of twee weken later in gesprek met het unithoofd en een seniorjurist.


De procedure

Nadere informatie kun je inwinnen bij

erik_van_tielraden

Mr. Erik van Tielraden

Unithoofd. Voor vragen over de functie.
ilona_2023

Ilona van Brandwijk

P&O-adviseur. Voor vragen over de vacatures.
Telefoon
06-23318375
E-mail
i.vanbrandwijk@raadvanstate.nl

Dit is een doorlopende vacature. Jouw cv en motivatiebrief kun je onder vermelding van vacaturenummer PO-2024-08 mailen naar:

vacatures@raadvanstate.nl


Bijzonderheden

De procedure zal bestaan uit een assessment en een sollicitatiegesprek.

Om een nog beter (of aanvullend) beeld van ervaring, kennis en competenties te verkrijgen in de wervingsprocedure kan het zijn dat we openbare informatie van je op LinkedIn raadplegen. Als je dat wilt, kun je het profiel afschermen voor personen die geen connectie van je zijn op LinkedIn.

De Raad van State stelt zich tot doel gelijkheid, diversiteit en inclusie te bevorderen; dat zien wij graag weerspiegeld in onze teams.

We vragen tijdens de sollicitatieprocedure om twee referenties. Contact opnemen met één van de opgegeven referenties kan onderdeel zijn van de sollicitatieprocedure.

Je hebt ook bij jouw indiensttreding een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig.

In de selectieprocedure hebben herplaatsingskandidaten en verplichte VWNW-kandidaten binnen de Rijksoverheid een voorrangspositie. Mocht je tot één van deze doelgroepen behoren, dan word je verzocht de aanwijzingsbrief bij de sollicitatiebrief te voegen.

Wil je meer weten over de Raad van State? Neem dan een kijkje op de website van de Raad van State: www.raadvanstate.nl.

Acquisitie stellen we niet op prijs. Delen is prima; doorplaatsen van de advertentie niet.