Maak kennis

Je kunt op meerdere manieren kennismaken met de Raad van State. Kom je bij ons langs? Of ontmoeten we je misschien wel op een juridische bedrijvendag? Blijf altijd op de hoogte van onze activiteiten via Instagram @werkenbijderaadvanstate!

In-Housedagen

Een In-Housedag is het ideale moment om een kijkje te nemen in onze keuken! Zo'n dag begint met het bijwonen van een zitting van de Afdeling bestuursrechtspraak. Daarna ga je aan de hand van een bestuursrechtelijk geschil zelf aan de slag met een casus. De stukken sturen we je van tevoren op, zodat je je kunt voorbereiden en tijdens deze dag echt de diepte in kan. Tijdens de informele lunch maak je vervolgens kennis met diverse medewerkers van de Raad. Na de lunch volg je een workshop Wetgevingsadvisering en bespreken we de sollicitatie- en loopbaanmogelijkheden. Daarna word je rondgeleid door het moderne kantoorgedeelte en het monumentale gedeelte van ons gebouwencomplex. We sluiten de dag af met een borrel voor medewerkers (juristen en staatsraden) en deelnemers. Een mooie gelegenheid om in een ontspannen sfeer een indruk te krijgen hoe het er aan toe gaat op de werkvloer! Een aantal juristen van de Raad begeleidt je deze dag, zodat je de mogelijkheid hebt direct je vragen te stellen.

Gangen_RaadvanState

Bedrijvendagen

Hoe is het nou echt om als jurist te werken bij de Raad van State? Op bedrijvendagen van juridische faculteitsverenigingen door het hele land geven onze juristen antwoord op deze vraag.

Tijdens de bedrijvendagen maak je op een praktische manier kennis met het werk van onze juristen. Zo behandel je onder leiding van jonge juristen van de Raad van State tijdens een workshop samen met je collega-studenten een bestuursrechtelijke casus. De juristen leggen uit welke rol zij spelen in het proces. Zo maak je kennis met één van de taken van de Raad: bestuursrechtspraak. Daarnaast vertellen ze je alles over onze andere taak: wetgevingsadvisering. En natuurlijk staan ze open voor al je vragen over carrièremogelijkheden, de sollicitatieprocedure en de werksfeer.

Op welke bedrijvendagen je ons precies tegenkomt lees je hier, dus houd deze pagina goed in de gaten!

Bezoeken

Je bent ook van harte welkom om een bezoek aan de Raad van State te brengen met bijvoorbeeld jouw faculteits-, studie- of studentenvereniging. Tijdens zo'n bezoek vertellen we je meer over (werken bij) de Raad en woon je een zitting bij van de Afdeling bestuursrechtspraak. Zo krijg je een goede indruk van het werk van de Afdeling bestuursrechtspraak. We stemmen elke excursie af op de wensen en mogelijkheden van de groep.

Wil je meer weten, neem dan contact op met publieksvoorlichting via: voorlichting@raadvanstate.nl of bel: 070 - 426 4251 of 070 - 426 4025.

Kopje koffie

Ben jij derdejaars rechtenstudent, masterstudent, net afgestudeerd of al werkzaam als jurist en ben je benieuwd naar wat werken bij de Raad inhoudt? Meld je dan aan voor een kopje koffie! Een mooie kans om op een informele manier kennis te maken met onze juristen van de directie Bestuursrechtspraak en het werk dat zij doen. Je kunt ze echt alles vragen.

Je kunt je aanmelden door een mailtje te sturen naar werken@raadvanstate.nl. Geef in de mail kort aan in welke fase van de studie je zit of wat voor werk je doet en hoe lang. Wij nemen dan snel contact met je op en plannen je in voor het eerstvolgende koffiemoment. Een digitaal kopje koffie is ook mogelijk. We kijken uit naar je aanmelding!

janneke_buskermolen_portret

Janneke Buskermolen, jurist directie Bestuursrechtspraak

Stage lopen is dé manier om kennis te maken met de Raad.

Stages

De Raad van State biedt studenten die in de masterfase van hun universitaire rechtenstudie zitten de mogelijkheid om tijdens een korte 'snuffelstage' van twee weken een kijkje te nemen in onze bestuursrechtelijke keuken.

Inhoud van de stage

In korte tijd maak je actief kennis met het werk van de Afdeling bestuursrechtspraak en de juristen van de directie. Tijdens de stage word je intensief begeleid door een ervaren jurist van de directie Bestuursrechtspraak. Je wordt geïntroduceerd in de wereld van het bestuursrecht en vanzelfsprekend kun je bij de begeleidend jurist met al je vragen terecht. Je begint vanaf de eerste dag met je eigen zaken. Zo heb je direct invloed op het resultaat en leer je veel door te dóen.

Je werkzaamheden zijn deels afhankelijk van de juridische kamer waarin je meeloopt. In de Vreemdelingenkamer bereid je bijvoorbeeld zelf een aantal zaken voor, woon je een raadkamer bij en stel je samen met je stagebegeleider de conceptuitspraken op. In de Omgevingskamer en Algemene kamer bereid je samen met je stagebegeleider twee voorlopige voorzieningen voor en woon je actief de bijbehorende zitting van de Afdeling bestuursrechtspraak bij. Je zit tijdens de zitting naast de stagebegeleider/griffier, maakt aantekeningen van de rechtszitting, woont de raadkamer bij en werkt samen met je begeleider de conceptuitspraak uit.

Naast je werkzaamheden voor een van de kamers krijg je tijdens je stageperiode een uitgebreide uitleg over de Raad van State, de geschiedenis, de werkzaamheden, de inrichting van de organisatie en word je bekend met de gebouwen van de Raad.

Interesse?

Vertel ons in je sollicitatie waarom je graag stage wilt lopen bij de Raad van State, wat je (verwachte) afstudeerdatum is en in welke periode je stage wilt lopen. Je kunt je brief met cv en cijferlijst mailen naar: vacatures@raadvanstate.nl. Op basis van de binnengekomen sollicitaties wordt vervolgens een selectie gemaakt en word je uitgenodigd voor een gesprek. Daarna wordt gekeken in welke periode en in welke kamer de stage kan plaatsvinden.

Heb je nu al vragen over de stage, dan kun je die per mail stellen via vacatures@raadvanstate.nl!